16 Ocak 2014 Perşembe

Hasanpaşa Köfte

Bizim evde kıymayı yemeklerde yemeyen ama et canavarı biri var, eşim:) Bezelyede ya da makarna soslarında kıyma kullamayı severim ben, ama Emrem şiddetle karşı. Köftenin de her türlüsünün dibinde uyur. Hasanpaşa köfte sevilen herşeyi bir arada sunuyor, hem fırın yemegi, püresi içinde, kaşarı içinde, bir nevi Beykoz Kebabı. Köfteleri bir çok tarifte yumurtalı yapmışlar ama ben koymadım, hiç dağılma da olmadı, tercih sizin.


Malzemeler:
Köfte:
300 gr kıyma
1 büyük soğan rendesi
Dilediğiniz baharatlar
Tuz

Püre:
2 adet patates
1/2 su bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağı
Karabiber

Köftelerin üzeri için; yarım su bardağı rende kaşar.

Hazırlanışı:
Önce kabuklarını soydugumuz patatesleri haşlamak için tencereye koyalım ve üzerini aşacak kadar su ekleyelim.

Köfte malzemelerini 10 dakika kadar yoguralım ve bir 10 dakika buzdolabında dinlendirelim. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alıp (hatta daha büyük de olabilir) ortalarını açık bırakacak şekilde yuvarlak şekiller verelim ve fırın tepsisine dizip ısıtılmış fırında 20 dakika kadar köftelerimizi pişirmeye koyalım.
bu arada haşlanan patatesleri pütürü kalmayacak şekilde ezelim ve tencerede erittiğimiz tereyağı ile biraz kavurup karıştırırken yavas yavas sütümüzü ekleyelim, patatesin türüne göre süt az ya da cok gelebilir, bu yüzden kıvamı siz ayarlayın. Sütü bir anda boca etmeyin. Fırında hafif kızarar köftelerimizin ortasına kaşık yardımıyla patates püresi dolduralım, üzerlerine kaşar ekleyelim.
Bir su bardağı suda 1 corba kasıgı salcayı ezerek köftelerimizin bulundugu tepsiye ekleyelim, köftelerin hizasında su ekleyerek yarım saat kadar sıcak fırında köftelerimizi pişirelim. Kaşarlar kızarınca servise hazırdır efenim.

Not: Ben yavan olmasın diye tepsiye mantar da koydum ama mantar suyunu salıp yemegin tadını aldı gibi geldi, pek tavsite etmiyorum, ilk yaptıgımda mantarsız daha lezzetliydi. Bir diş de sarımsak ekleyin tepsiye suyu daha da lezzet kazanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder