16 Haziran 2013 Pazar

Tahinli Cevizli Çörek

Ben haşhaşlı çöreğimin hamurundan cok memnun oldugum için aynı tarifle hamuru mayaladım. Çok da begenildi, zaman ayırdıgınız bir ara mutlaka deneyin derim:)


Malzemeler:
Hamuru için;
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı ılık süt
1/2 çay bardağı zeytin yağı
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1/2 paket yaş maya
Aldığı kadar un (tam bugday unu ve beyaz unu karıstırdım)

 İçi için; 1-1,5 bardak tahin
(şekerli sevenler için damak tadınıza göre toz seker)
1 su bardagı ezilmiş ceviz içi
125 gr eritilmiş tereyağı

Hazırlanışı:
Ilık su ve sütte maya ve tuzu eritip sıvı yag ve seker ile unu ekleyerek elimize yapısmayacak ama cok da katı olmayacak bir hamur elde edin. Bir kaseye sıvı yag hazır edin, hamurdan elinize kurtarırken de şekil verirken de lazım olacak. Hamuru 1 saat kadar sıcak bir yerde üzerini örterek mayalanmaya bırakın.

Bir kasede tahin, ceviz ve tereyagını karıstırın.

Mayalanmıs hamurumuzu 12 ufak bezeye ayırın. Her bir bezeyi pasta tabagı büyüklüğünde acın, üzerine tahinli karısımdan sürerek baska bir bezeyi de aynı boyutta acarak ilk bezenin üzerine kapatın, onun da üzerine tahin sürerek zarf seklinde kapatın. Bu sekilde 6 adet zarfımız olacak. Bu zarfları yarım saat kadar buzdolabında dinlendirin. Tahin çok akıskan ve tereyag ile donarak hamurdan akmaması için bu işlem şart.






Zarflarımızı buzdolabından aldıktan sonra her bir bezeyi bıcakla ortadan ikiye kesin. Bu hamurları kıvrımlar yaparak uzatın ve kendi etrafında sarın. Fırın tepsimize yerleştirin. 30 dakika kadar da tepside mayalanmasını bekleyin ve 200 derece fırında kızarana dek pişirin. üzerine susam ekebilirsiniz.

Afiyet olsun.


not: ilk etapta hamuru 12 bezeye ayırdım ve her bir parcayı tabak capında acarak tahinledim, rulo yapıp etrafında sardım, ancak tahin bu sekilde hamurun içine cok fazla zerk etmiyor. bu yüzden 2li bezeler yaparak zarf seklinde katlamak daha mantıklı geldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder