27 Mayıs 2013 Pazartesi

Kuru Börülce Salatası

Börülcenin tazesine bayılırım, her tatil dönüşü mutlaka İzmirde bir pazara ugrar, börülcelerimi alır, öyle düşerim Sivas yoluna. Sivasta bulunmuyor çünkü, konserve olayına da ben hiç girmiyorum. Önce haşlar, buzluga atar, sonra parca aprca cıkarır, sarımsaklı sosla koyarım sofraya. Gecen yıla kadar kuru börülce nedir bilmiyordum. Hiç şaşırmayın, Anadoluluyuz bizi:) Annem, eşim de benimle ögrendi öyle birsey oldugunu. Ben de Pınar Hanımın o ağız sulandıran listelerine bakarken gördüm, börülcenin tazesini bulamadıgım zaman neden olmasındı;) Ama kuru börülce eve girdi gireli tazesi aklıma dahi gelmiyor. Ayrıca kurtarıcı, salata yoksa salata meze yoksa meze yerine geciyor. Yapımı da cok kolay:)

Malzemeler:
1 su bardağı kuru börülce
1/2 demet maydanoz
2-3 dal taze soğan
2 diş sarımsak
Tuz
Dilediğiniz baharatlar (benden size bir tüyo; reyhan, sumak ve zerdeçal çok yakısıyor)
3 yemek kaşığı sızma zeytin yağı
1 çay kaşıgı nar ekşisi (limon da olur ama nar ekşisi daha bir güzel oluyor)

Hazırlanışı:
Börülceleri bir kaç saat suda bekletin. Sonra bu suyu süzüp üzerini aşacak kadar su ile haşlayın, haşlama suyuna bir çay kasıgı kadar kimyon eklemeyi unutmayın.

Kıyılmış soğan, sarımsak, tuz, zeytin yağı, baharatlar ve nar ekşisini bir kapta karıstırın. Haşlanmış soğumuş börülceleri de ekleyerek servis yapın. Afiyet olsun:)



2 yorum:

  1. sevgili ayşe altuntaş erdiş,
    ben de çok seviyorum bu salatayı!
    buzluğa atıp hazır bulundurmayı düşündüm ben de, ama hiç yapmadım öyle.
    buzluktan çıkınca tadını koruyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ezgi,
      Nohut, kuru fasulye, kuru börülce...bunlari fazladam hasladiysam poşetlerle buzluga atıyorum. Buzluktan çıkarıp biraz çözülunce sicak suda bekletiyorum. Taze haşlanmıştan farksız oluyor:)
      Afiyet olsun:)

      Sil