19 Nisan 2013 Cuma

Kıymalı Mantarlı Lazanya

Ankara' da AVMler yok o zamanlar, biz dersane için Kızılaya inenlerdeniz, inmek derken ev Konutkentte, Kızılay' a 26 km, Ankara' ya gidiyoruz derdik:) yaşlar 13-15 falandır sanırım. Beğendik açılmış Kocatepe Caminin dibine, kocaman, hersey var, restaurant da dahil. Ablam benden daha çakalmış, benden önce asmış dersaneyi, gezmiş buraları. Ben daha parfümlerinden sebeplenmiş, ojelerinden tırnağıma sürmüş değilim;) -liseli hareketler bunlar- "Beğendikte çok güzel lazanya yapıyorlar, gidelim bir gün" dedi. "Lazanya ne ki yaaa", "balık dışarda yenir mi ki" zamanları o zamanlar bir de;) Balık ismi gibin makarna. Küçücük güveçlerde yapıyorlar böyle, kaşar sünerken çenene yapışıyor, acayip lezzetli. Ordan başka bir yerde de daha güzelini yemedim. Herşeyin ilki güzeldir misali o tadı bir daha alamadım, fena yaptıgımı söyleyemem ama hiç bir zaman da o lezzeti yakalayamadım... (buraya kadar duygusal kısmı, yazdık okuduk bitti, haddin yemek yapalım:))





Mini fırın tepsisine 9 yaprak lazanya gerekiyor 3 katlı bir lazanya için. 3 katlısı börek kalınlıgında oluyor. 4 katlı isterseniz 12 adet. ben bu kez 5 kat yaptım ama ideali 4 kat bence. Her şeyi çok pişmiş severim, asla dişime gelmeyecek, bu yüzden de önce içini hazırlarım, iç pişerken hamurları haşlarım, hamurlar haşlanırken beşameli hazırlarım. Hepsi de yumusacık olur, ocakta 3 göz de yanar yani:) Aslında lazanya kutusu üzerinde pişirmeden yazıyor ama dediğim gibi o tarife de çok güvenmedim, sosunu aşırı sulu yapıp fırında makarnaların o suyu cekmesini beklemektense hamurları haslamak daha mantıklı.

Ayrıca blog işinin en riskli yanı ölçü meselesiymiş, çünkü evde yemek yapmak genelde göz kararıdır, ama buraya yazarken "insan yiyecek bunu insan" diyerekten dikkat etmek lazım geldi ölçülere tabi:) Emremin doğumgünü 17 Nisanda, öğleden sonra izin alıp evde lazanya yapmayı düşünüyorum ona, ölçerek biçerek yapıcam ilk kez...

Malzemeler

(5 katlı bir lazanya için)
15 yaprak lazanya (pastavilla ya da barilla denedim, ikisi de güzel oldu)

İç Harcı için;

300 gr kıyma
300 gr mantar (mantarlar artık kilo işi değil kapalı olarak satılıyor, genelde de 250-300 grlık paketlerde)
5-6 sivri biber
3 domates
1 kuru soğan
4 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
isteğe bağlı olarak yarım corba kasıgı salca (ben bir kez denedim ve hafif de olsa ekşimtrak bir tat oldugu için vazgectim, kullanmıyorum)
tuz
kekik


Beşamel sos için;
3 su bardağı süt
1,5 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağı
karabiber

üzeri için; 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı;

İç harcı bildiginiz kıymalı mantar sote bir nevi. Soğanları yağ ile birlikte kavurun, kıymayı ekleyin, suyunu salana kadar pişirin, sonra dogranmıs mantar ve biberleri de ekleyin, tencerenin kapağını kapayın, iyice sulu bir karısım olacak, küp küp dogranmıs domateslerle birlikte sarımsagı da ince ince dogranmıs halde (sarımsak soganla birlikte tencereye atıldıgında rengi dönünceye kadar mangal tadı alıyor, lazanyada bu tat pek de hoş değil bence) tenceremize atın. Tuzunu ekleyin. Bir süre de böyle pişirdikten sonra kapagı acın, suyunu cekene kadar pişirin bu şekilde. Suyu cekilince altını kapatın, kekik (piştiginde tadı farklılaştıgı için altını kapatınca ekleyelim) de ekledikten sonra dinlenmeye bırakalım, daha hamurlar pişecek;)

Bu arada ufak bir tencereye tereyağınızı koyup un ile biraz kavurun, akabinde sütü ekleyerek cırpma teliyle karıstırarak topaklanma olmadan besamel sosunuzu pişirin. tuzu son demlerde ekleyin, isterseniz karabiber de...
Bir tencerede makarna haşlar gibi suyunuzu ocaga koyun, tuz ve sıvı yağ ekleyip lazanya yapraklarını su kaynadıktan sonra 3er 3er haslayın. Soguk suya tutup birbirlerine degmeyecek sekilde bir süzgec kenarına, cay tepsisine ya da dograma tahtasına dizin lazanyalarınızı. Tüm yapraklar bitene kadar aynı işlem elbette devam. İç harcınız ve beşamel sos hazırsa haşladıkca fırın tepsinize de dizmeye başlayabilirsiniz.

Fırın tepsinizi yağladıktan sonra yan yana 3 yaprak lazanyayı serelim, önce beşamel sosla kapatalım her bir yerini sonra da karısımın 1/4ünü yayalım lazanyaların üzerine. 5 katlı bir lazanyaya 4 kez iç harçtan sereceğiz.  3 adet yaprak daha serip yine aynı işlemi yapalım. Her kata aynı işlemi uygulayalım. Son, yani 5. katta besamel sos üzerine 1 su bardagı kasarı da yayıp fırında kasarlar kızarana kadar 200 derece fırında pişirelim. (dilerseniz her kata kasar ekleyebilirsiniz, ama o zaman agırlasıyor ve servis etmesi güçleşiyor, bilginize)

Afiyetler olsun efenim:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder