30 Nisan 2013 Salı

Galeta Unlu Tatlı


Bu tarifi ilk kez "Temmuz Anneleri" grubumuzdan Tugce Esranın blogundan yapmıs ve önermişti, o vakit duydum. O ara kendi misafirlerime, yengemin misafirlerine, karsı komsumun misafirlerine kadar habire yaptım. Tepsi tepsi tükettik, yiyen herkes bayıldı. Hatta hiç duyulmamış ve özel bir tatlı diye yengemle yaptıgımızda, gelen misafirlerinden birisi "bayat ekmek tatlısı bu" deyince de bayagı bir bozulduk:)) Sivasta bizden baska bilen varmıs diye:) Uzun bir aradan sonra kayınvalidemler gelince onlara yaptım, bu kez blogum için de fotoladım:)

Malzemeler:
Kek malzemeleri;
3 adet yumurta
1 su bardağı sıvıyağ (ben 3/4 bardak koydum, siz de azaltabilirsiniz yag miktarını)
1/2 bardak ılık su
1 su bardağı galeta unu (hazır galeta unu alacaksanız rengi azcık koyu yani yanık olsun, farklı bir lezzet katıyor)
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1/2 su bardağı çekilmiş ceviz veya fındık
1 çorba kasıgı hashas tohumu

Şerbet için;
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
(Aroma katmak isterseniz; yarım portakal kabugu rendeleyebilir veya bir cubuk tarcın veyahut bir kac karanfil tanesini serbete ekleyebilirsiniz.)

Kreması için;
1 paket krem şanti
2 çorba kasıgı un
2 corba kasıgı şeker
2 su bardağı süt
(ilk yapmamda pişirme kabım sığ geldiği için sadece bir cay bardagı sütle kremsanti yapmıs ve bunu sürmüştüm keke, böyle de güzeldi, ama kremayla cok daha leziz)

Hazırlanışı:

Önce şerbet malzemelerini ufak bir tencerede şeker eriyene kadar kaynatıp altını kapatıyoruz.

Karıstırma kabında şeker ve yumurtaları cırpıp sırasıyla sıvı yağ, ılık su, ceviz, hashas tohumu, galeta unu ve kabartma tozunu ekleyip karıstıralım. Yaglanmıs 25-27 cm genişliginde dikdörtgen veya yuvarlak tepsimize harcı dökelim. Harc o kadar cıvık ki bu kesin tutmaz diyorsunuz, endişeye mahal yok, hersey yolunda gidiyor:) Isıtılmıs 180 derece fırında hafif kızarana dek pişirelim. Fırından cıkardıktan sonra sogumus serbetini dökelim, tatlımız dinlenirken kremasını hazırlayalım;

Süt, un ve şekeri karıstırarak pişirelim, koyulasıp göz göz olma muhabbetine geldiginde ocaktan alalım ve kremsanti tozunu da bu muhallebiye ekleyip blenderla bir kaç dakika çırpalım. Şerbetini çeken tatlımızın üzerine dökelim, düzelttikten sonra fındık, ceviz veya hashas tohumuyla süsleyelim. Buzdolabında bir gece gecirince baldan tatlı oluyor, tam anlamıyla demleniyor. En azından bir kac saat buzdolabında dinlendirmeden servis etmenizi önermem.

Afiyet olsun:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder