30 Nisan 2013 Salı

Fırında Levrek

Balık; cinsinin ne oldugu, çftlik mi deniz balıgı mı oldugu, agır metal içerdiği mi, kızartmamı fırınlama mı, fırın poseti mi yaglı kagıtta pişirme mi...vs bir sürü şey söylenirken hakkında biz -hamsi krizlerimiz hariç- tüm kışı migroslarda temizlenmiş olarak satılan levrek ve çipuralardan alıp yiyerek gecirdik. Bir kaç ay öncesinde keşfettik ki -güzide memleketim, Sivasımın bir artısı- her köşede mutlaka olan pide fırınlarında balık pişirilebiliyormus. Güveç yapmak, mantar, biber közlemek isterseniz de tepsiye diziyorsunuz, adamlar "şu saatte gel yenge" diyip gönderiyorlar seni:) Hem taş fırında lezzetli bir yemek oluyor hem de ev kokmuyor;) 

Ha evde de yapılmayacak bir tarif değil elbette. Ne kızartmak için saatlerce ocak basında cevirmekle zaman harcıyorsunuz ne de fırında pişirme poseti alüminyum folyo...vs sararak sağlıksız şeylere bulasıyorsunuz. ( Ev kokmasın derseniz fırının içine ufak borcam bir kaseye sirkeli su koyun, balık pişene kadar dursun, ne fırına ne eve koku siniyor)

Malzemeler:
Kişi başı birer levrek (250-300 grlık)
1 büyük kuru sogan
1 tutam biberiye
1 tatlı kasıgı kadar tane karabiber
Defne yapragı
6-8 diş sarımsak
Tuz
Zeytin yağı

Hazırlanışı:
Balıkları yıkayıp suyunu süzdükten sonra zeytin yagı gezdirilmiş fırın tepsinize önce defne yapraklarını dizin (her bir balık için 1-2 yaprak yeterli) Defne yapraklarının üzerine tuz ekeleyip balıklarımızı da dizelim. Balıkların aralarına yine tuz ekip tane karabiber ve biberiye serpiştirelim. Üzerlerine fırcayla cok az zeytin yagı sürüp halka dogranmıs sogan ve tüm halde sarımsakları ekleyelim, birazcık da tuz tabi. Arzu ederseniz tüm sivri biber de dizip (balıklara degmeyecek şekilde) alüminyum folyo ile tepsinin agzını kapatalım. 220 derece ısıtılmış fırında ilk yarım saat üstü kapalı olarak, sonraki 10-15 dakika da saldıgı suyunu cekmesi için üzerini açarak pişirelim. Bol roka ve sogan salatası ile servis edelim.

Afiyet olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder