28 Nisan 2014 Pazartesi

Sıcak Şarap

Ankara' da lise ve dersane zamanlarımda Mülkiyelilere takılırdık, ilk orda içmişliğim var sıcak şarabı. Ankara' yı bilen bilir; kışın, özellikle yeniyıla yakın zamanlarda Yüksel' in Karanfil' in tadı bir başka olur, lapa lapa yağan kar mı dersin, isportacıların sesleri mi, ışıl ışıl mağazalar mı... Bir başkadır benim memleketim:)) İşte sıcak şarap kokusu da bir Ankara kokusu olsun bir liseli yıllarım olsun hep onu çağrıştırır, ayrı bir severim...

Tarifi de ablamdan arakladım:) Aslında sırlarını pek vermek istemezdi ama yılbaşından önce geldiğinde malzemeleri yanında getirmişti, havlıcanı kakulesi :) Ben ki bir migren mağduru olarak mayalı içkilerden uzak durmaya çalışırım, ama bu tarifle ne migren kalıyor ne de soğuk algınlığı:) Sıcak şarabı güzel kılan içine eklediğimiz meyve suyunun ev yapımı olması, hazır meyve sularından zaten uzak durmamız gerek ki tarifin hakkını vermek için kendini meyve suyunuzu kendiniz hazırlayın. İşin kolayı da var ev yapımı limonata ile de gayet başarılı bir iş çıkıyor benden söylemesi:) Yazdan buzluğa attığım vişneler kışı geçirtti çok şükür:) Limonata tarifi ise burada

Malzemeler:
3 su bardağı kırmızı şarap (kaliteli şaraplarınızı kendinize saklayın, en ucuz şaraplar sıcak şarapta kullanılır:))
3 su bardağı vişne suyu veya üzüm şırası veya limonata veya nar suyu
2-3 tane kuru zencefil
4-5 tane karanfil
2-3 tane havlıcan
2 çubuk tarçın
1 elmanın kabuğu
1/2 portakal veya limonun kabuğu
5-6 tane kakule
Tatlandıracak kadar şeker

Hazırlanışı: Şeker ve şarap hariç tüm malzemeleri bir tencereye alıp kaynatın, kaynamaya başladığında ozağı çok kısık seviyeye getirip evinizi tarçın zencefil kokusu sarana, baharatların ve meyve kabuklarının aroması meyve suyuna geçene kadar yavaş yavaş kaynatın.

Şarabı bu karışıma ekleyin ve kaynama noktasına gelmeden altını kapatın, çünkü alkolü kaynamaya başladıgında uçacaktır. Bu arada damak tadınıza göre şeker ekleyin. Büyük büyük kupalara süzerek servis yapın.

Not: Kaç bardak şarap, o kadar bardak meyve suyu, ister çoğaltın ister azaltın:)  Afiyet olsun:)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder