30 Ocak 2014 Perşembe

Profiterol

Ayşegül' e (kendisi Sivastan gitmeye bu kadar meraklı olmasaydı en az birer porsiyon kendisine tahsis edilirdi her yaptıgımdan, kendi kaybetti:) ama özledim arkadaşımı, yalan değil...)

Yine çikolatalı kaloriler, yine kakaolar bitterler ve yine ben:)

Yapımı biraz meşakatli, ufak püf noktaları var, ama değiyor cidden. En önemli püf noktası da fırında pişen hamur parçalarını fırından çıkarmadan fırını kapatıp sogumasını beklemek, ben ilk tepsiyi pişince fırından cıkardım ve ikinci tepsiyi koydum ancak ilk hamurlar pıff diye söndü, ikinci tepsi kıtır kıtırdı.
Malzemeler:

Hamuru için:
1 su bardağı su
1 su bardağı un
4 yumurta
125 gr tereyağı
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı şeker

İç Kreması için:
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı pirinç unu veya nişasta (yoksa toplamda 3 çorba kaşığı un yeterli olacaktır)
5 çorba kaşığı toz şeker

Çikolata sos için; ! paket çikolata sosu (ben evde çikolata sos olmadıgından bitter çikolayatı benmari usulü erittim ve sütle seyrelttim, ancak ne kadar seyreltsem de profiterollerin üzerinde dondu, bitter seviyorsanız ve üzerinin sert olmasını isterseniz bu usulü deneyin.)

Hazırlanışı:
1 su bardağı suyu bir tencerede kaynatın ve üzerine tereyağını ekleyip yağ eriyene kadar karıstırın, sonra un tuz ve şekeri de ekleyip hızlı hızlı karısıtırarak 3-4 dakika bu hamuru pişirin. Çırpma teliyle karısıtırsanız toplaklanmayı minimuma indirirsiniz. Ocaktan aldığınız hamuru 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın, arada bir karıstırın ki soguması cabuklassın.

Oda sıcaklıgına gelen hamura 1 yumurta kırın ve hamur yumurtayı yiyene kadar yogurun, her bir yumurta için bu işlemi yapın. Sonra bu hamuru 10 dakika kadar buzdolabında bekletin.

Bu arada kremasını pişirin, süt şeker ve unları tencerede karıstırarak muhallebi kıvamına getirin. Bu aşamada vanilya seviyorsanız ekleyin karıstırıp altını kapatın ve sogumaya bırakın.

Buzdolabından çıkardığınız hamuru yaglı kagıt serilmiş tepsiye 1er çay kasıgı parcalar alarak tepsiye dizin, her bir beze arasında 2şer cm bosluklar bırakın, çay kasıgıyla aldıgınız bezeleri şekli bozulmasın diye baska bir cay kasıgıyla ittirebilirsiniz, ben parmak kullanıyorum:)

200 derecede ısınmış fırında 10-15 dakika, sonra fırının derecesini 150' ye düşürerek bir 10-15 dakika kadar daha pişirin, fırını söndürün ve içerisinde bekletin bezeleri, kapagı acmayın.

İkinci tepsi için soguyan fırını tekrar 200 dereceye getirmeniz gerekecek.

Bezeler soguduktan sonra ortadan ikiye bıçakla kesin ve içlerine krema doldurun. Kimisi kremsanti torbasına doldurup bezeyi yandan deliyor ve torbayla kremayı bezelere zerk ediyor ama krema o şekilde tüm içe yayılmıyor. Bu yüzden manuel yöntemi tavsiye ederim:)

Son olarak da servis tabagına ister üstüste, isterseniz sırayla dizin profiterolleri ve çikolata sosunu üzerine gezdirin.

Afiyet olsun:)

1 yorum:

  1. Teşekkürler ben de özledim.. :-) Çok güzel görünüyooooooooooooo......

    YanıtlaSil