17 Aralık 2013 Salı

Aşure

Aşure konusunda hiç mütevazi olamayağım sevgili okurlar:) Çünkü aşure ayında komşulara dağıttığımda, kendi evinde aşure yapan komşularım da dahil, ben aşuremden bir kase daha yemek için evime gelenler oldu. Sulu ve üzümü, inciri, kayısısı fazla olan aşureler benim damak tadıma çok hitap etmiyor. Bu tarifle kazan kazan aşureniz de olmuyor, evde olan malzemelerle deneyin derim:) Benim tarifte fark tüm malzemeler bir tencerede pişmiyor, böylece hepsi karısık kaynadıgı için aşurenin rengi koyulaşmıyor.


Malzemeler:
1 su bardağı aşurelik buğday
100 gr fındık
100 gr kabuksuz fıstık
100 gr tuzsuz badem (üzerini süslemek için)
100 gr kuru sarı üzüm
100 gr dut kurusu
3 adet kuru kayısı
2 adet kuru incir
1 su bardağı haşlanmış nohut (fasulye koymak isterseniz yarım bardak fasulye ve yarım bardak nohut olarak ekleyin)
1 çorba kaşığı pirinç
1/2 portakalın kabuğu (ufak ufak dilimlenmiş)
Tatlandıracak kadar şeker
1 çorba kaşığı bal
Bir tutam tuz
Su
5-6 tane karanfil, 1 çubuk tarçın (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:
Ön hazırlık için geceden nohutu ıslatın. buğdayı düdüklüye alın, üzerini aşacak kadar su ekleyip kaynamaya başlayınca altını kapatın, 5 dakika dinlendirip tekrar altını yakın, tekrar 10 dakika kadar kaynatın ve altını kapatın, bu işlemi bir kez daha yapın. (Eğer buğdayınız hala sertse yumuşayana kadar bu işleme devam edin) Buğday ancak bu şekilde güzel patlıyor ve suyu kıvamlanıyor.

Dut genelde topraklı oldugu için suda bekletin, güzelce yıkayın. Kuru üzüm, kayısı ve inciri de aynı şekilde suda bekletip sonra güzelce yıkayın, incir ve kayısıları küçük küçük doğrayın. Hoşaf kaynatır gibi önce kuru üzümden başlayarak -üzümler şişmeye başlayınca- dutu, kayısıyı inciri de ekleyin, hoşaf olunca altını kapatın.

Fındık ve fıstıkları ortadan ikiye kırın. 

Nohutu da başka bir tencerede haşladıktan sonra buğdayın olduğu tencereye ekleyin, bir çorba kaşığı pirinci de koyun ve haşlamaya bırakın, tencerenin ağzı açık olsun, zaman zaman karıştırın, her an sıcak suyunuz hazır olsun, suyu azaldıkça sıcak su ekleyin. (bu aşamada tarçın ve karanfili eklebilirsiniz.) Pirincin yumuşadığını gördüğünüzde tuzu, hoşaf malzemelerini de buğdaylı karışıma ekleyin. Sırasıyla portakal kabuğu, fındık fıstığı, balı ve tadına bakarak şekeri de ekleyerek karıştırın. Ara ara karıştırmaya devam ederek buğdayın ve pirincin dişe dokunmayacak kıvamda yumuşadığını hissettiğinizde altını kapatın.

Kaselere koymadan önce tarçın ve karanfil tanelerini içinden seçerek alın, üzerine çekilmiş badem ekerek servis yapın.

not: eğer aşureniz çok duru olduysa bir miktar unu soguk suyla cırparak, karıştıra karıştıra aşureye boca edin, bir taşım daha kaynatın. 

Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder