13 Temmuz 2013 Cumartesi

Zeytin Yağlı Yaprak Sarması

Aslında Sivasta kıymalısı makbuldür sarmanın. Ama ben fıstık, tarcın kokulu, incecik sarılmıs zeytinyaglı sarmayı hiç birseye değişmem:)

Malzemeler:
500 gr.asma yaprağı
2 su bardağı pirinç
3 adet büyük soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık

2 çorba kaşığı kuş üzümü
1/2 demet taze nane
2 yemek kaşığı kuru nane
3 çay kaşığı tuz (tuzu yapragınızın tuzuna göre ayarlayın)
1 yemek kaşığı şeker
1,5 çay bardağı  zeytinyağ
1 ince dilimlenmiş limon

1 çay kaşığı tarcın
dilerseniz inci kıyılmıs dereotu ve maydanoz ve bir çorba kasıgı salca


Hazırlanışı:

Yaprağınız salamura ise bir gün önceden ıslayın. Suyunu devamlı değiştirin ki tuzu çıksın.Taze ise kaynayansıcak, tuzlu  suda 3 dakika haşlayıp, soğuk sudan geçirin.Soğanları küçük küçük doğrayın.Pirincinizi beyaz suyu cıkana kadar yıkayıp süzün.Kuş üzümünü iyice yıkayıp,15 dakika suya ıslayın ve süzün. Yeşillikleri ince ince kıyın. 

Tencerenize zeytinyağının yarısını koyun,ısınınca soğanları  ve çam fıstıklarını ekleyin,soğanlarınız kavrulunca pirincinizi ekleyin ve şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Kavrulan pirinçlerinize sonra sırayla tuzu,şekeri,üzümü ve 1 bardak su ekliyerek  hafifçe pişirin.Pişen içinize kuru nane ve yeşillikleri ekleyin,karıştırın ve soğumaya bırakın.
Harç soğuyunca yapraklarınızı tabak veya kesme tahtası üzerinde ince uzun sarın, çok sıkı olmasın ama gevsek de bırakmayın. Sarmaları dibine 2 kat boş yaprak serdiğiniz tencereye sırayla dizin,en üzerini tekrar boş yaprak ve limon dilimleriyle kapatın. Kalan zeytinyağını üzerine dökün,üzerine düz bir porselen tabak gibi bir agırlık koyarak tencerenin yarısına gelecek kadar sıcak su doldurun . Kısık ateşte 40-45 dakika kadar pişirin. Soğumaya bırakın.İyice soğuyunca servis tabağına alın, sogumadan tabaga alırsanız kararma yapar.

1 yorum: