17 Aralık 2013 Salı

Mantı

Sivasta etli mantı, patatesli mantı gibi ayrımlar var. Mantı zaten etli (yani kıymalı) olur, patatesli olan hingeldir diye diye tüy bitti dilimde:) Bir de üçgen yapıyor kimileri. Bohça mantı candır, löp diye yutulur zannımca;)

Ben hamur açmasını, ööyle düzgün yufkalar oluşturmayı bilmiyorum, kendim yaparsam ağzı gözü bir tarafa gitmiş yufkanın kenarlarını düzgünce kesip kalan hamura katıyorum, ama annemin açtığı yufka sanat eser kıvamında oluyor:)

Bizde şöyle bir ritüel vardır, annem bir akşam önceden açar konuyu "yarın bir bezeden mantı açalım da yiyelim taze taze". Anneme bakarım inanmayarak, çünkü ben hiç bir zaman 1 (bir yani) beze mantı açıp da yiyip bitirdiğimizi hatırlamam. 1 bezeyle çıkılan yoldan 5-6 bezemiz olur, ilk 2-3 beze mantı, sonra sıkılınır hamur irileştirilir, hingel, son bezeler ise boş hamur olarak kesilmeye mahkum bırakılır. Bu yüzden size hamur konusunda bir ölçü veremeyeceğim, ancak malzemeleri göz kararı yazıyorum:)

(Beze hamurun açılmış hali yaklaşık 50 cm çapında)

Malzemeler:

iç malzemeler;

500 gr kıyma
2 adet rendelenmiş kuru soğan
tuz, karabiber

hamur malzemeleri; 
500 gr kıyma yaklaşık 4 beze hamuru dolduruyor, 4 beze hamur için)
4 su bardağı un
tuz
aldığı kadar ılık su

Çorba sosu için:
1 çorba kaşığı salça
4-5 çorba kaşığı tereyağı
1 adet ince dogranmış kuru soğan
nane, reyhan

ve tabi ki üzeri için vazgeçilmez; sarımsaklı yogurt.

Hazırlanışı:
Una ılık suyu yavaş yavaş ekleyerek (tuzunu kendinize göre ayarlayın) sert bir hamur yogurun ve iç malzemeleri hazırlarken hamurun üzerini bir bezle örterek dinlendirin. Kıyma, tuz, rendelenmiş soğan ve kara biberi köfte harcı gibi yoğurun.

Dinlenmiş olan hamuru açacağınız boyuta göre bezelere ayırın, dediğim gibi 50 cmlik bir yufka için 4 bezeye ayırmanız yeterli. Hamur sert oldugu için zor açılır ve çabuk kurur. Mantıları doldururken dilimlenmiş hamurların üzerini bir bezle örtmeyi ihmal etmeyin.

Açtıgınız yufkayı boylamasına ve enlemesine keserek küçük kare hamurlar elde edin ve her hamurun için nohuttan biraz az kıyma koyarak bohça şeklinde kapatın, bohçaların ağzını sıkı kapatın ki haşlanırken açılmasın. Yapılan mantıları içine un serptiğiniz bir tepside biriktirin, biriktikçe tepsiyi arada sallayın.

Mantıları buzluğa atmak isterseniz tepsi dolunca bu sekilde buzluğa atın, 30 dakika sonra (ya da buzlugunuzun dondurma süresine göre) donmuş olan mantılarınızı çıkarıp buzdolabı poşetlerine koyarak buzluğa yerleştirin.

Mantıyı yapma işlemi, boyun fıtığına girizgah ve mevcut ayak uyuşmaları bitti ise geniş tencerenizde tereyağını eritip soğanlar pembeleşene kadar kavurun, bir çorba kasığı salçayı da karıstırıp nane, reyhanı katın ve üzerine suyu ekleyin, tencere yarıya kadar su dolsun, bu suyu süzmeyeceğiz, bu yüzden göz kararı ayarlayın, ne çok olsun ne de az, az olursa ( ki ben bu ihtimale karsı demlikte sıcak su bekletirim) ekleme yapılabilir ama suyu cok olursa süzmek ziyan olacaktır. Su kaynayınca mantıları yavaş yavaş tencereye ekleyin,
tahta bir kaşıkla (ben oklama ile karıstırıyorum, böylece parçalanmıyor) mantıları haşlayın, servisten önce 5 dakika kadar dinlendirin, tabaklara alın, üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyerek servis edin. offf off:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder