31 Mayıs 2014 Cumartesi

Ay Çöreği (kakaolu)

Bu kadar kısa zamanda bu işin içinden çıkacağımı bilsem bekler miydim;) Çocukluk anılarım, ilk memuriyet yıllarımın pastane telaşları...Ay çöreğinin anımsattıkları böyle başlar zihnimde...Geçen hafta bizim dekan yardımcısı elinde kese kağıdıyla geldi, "Üniversite kantini madoyla anlaşmış, oranın ayçöreği süperdir" deyip ikram etti, he madoyu protesto edenlerdenim, ama tattım, cidden güzeldi. Tabi bu arada yandı bendeki iç ses balonu. "Dınnnn, köstebek pastadan artan keklerin fazlasını napacaktık;)" Benden demesi, bir hafta sonu köstebek pasta yapın, onu izleyen hafta da ay çöreğinizi:) Bisküvi falan kullanmadan, kendi kendinize kavrulun işte;)

Bu ölçülerle minik boyda (çay tabağı ebatlarında) 25 tane çıktı.
Malzemeler:
Hamuru için;
125 gr oda sıcaklığında tereyağı 
1 tatlı kaşığı instant maya
3- 3,5 su bardağı un
1 çay bardağı süt
1 yumurtanın beyazı (sarısını üzeri için ayıralım)
1,5 çay bardağı şeker 
1 çay kaşığı mahlep


İçi için;
2 su bardağı kadar kakaolu bisküvi parçaları ya da artık kek
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı çekilmiş fındık
1 yemek kaşığı tepeleme kakao (kullandığınız kek veya bisküvi kakaolu değil ise ekleyin)
2-3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tarçın


Üzeri için; yumurta sarısı ve file fındık (bende file fındık yoktu, susam kullandım)

Hazırlanışı:
Öncelikle iç harcı hazırlayalım, çünkü hamurun mayalanmasını beklemeyeceğiz, Kek kırıntılarını süt ile ıslatıp diğer tüm malzemeleri ekleyin. Güzelce karıştırın.
Daha sonra un ve mayayı yoğurma kabına koyup, ortasını çukurlaştırın ve yağ, süt, yumurta akı, şeker ve mahlebi ekleyin, güzelce yoğurun, mayalanmaya bırakmanıza gerek yok.




Hamurdan pinpon topu büyüklüğünde parçalar alın (bu benzetme bana da komik geldi ama başka obje bulamadım, ceviz desem küçük gelecek, limon desem büyük:/ ) merdaneyle çay tabağı büyüklüğünde açın, iç harçtan bol bol koyun ve rulo yapın, rulonun uçlarını hafif sivriltip hilal şeklinde kıvırın, tepsiye dizin, üzerine yumurta sarısı sürüp susam veya fındık fıstıkla süsleyin, 220 derece fırında kızarana kadar pişirin, fırının ısıtılmış olup olmaması çok fark etmedi bilginize:)

Afiyetler olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder