25 Nisan 2013 Perşembe

Lahana Dolması

Bizim evde ya da baba evinde, annem de ben de evdeysek yemekleri ben yaparım. Ama dolmaları, sarmaları annem yapar. Dolma içi konusunda kimse de eline su dökemez, ciddi söylüyorum, eli tılsımlı sanırım:) Yakın zamanda bel fıtıgı ameliyatı oldugundan, uzun zamandır ne patatesli kol böregi ne hingel ne mantı ne de sarma-dolma göremez olduk. Blog yapmak bize yaradı, ablam da burdaki tariflerden iştaha geldi, annemden sarma istedi, Sivasta yaprak mevsimi henüz olmadıgından lahana sardık dün aksam. Annem benim yüzümden ilk kez bardakla kaşıkla ölçerek yaptı dolmayı, fırca da yedim arada:D Dolmalar yarına İzmirde. Yanında kadayıf, elmalı kurabiye, buzluk böreği ve kirpi çikolatalarla birlikte...



Malzemeler:
1 orta boy beyaz lahana (aldıktan sonra baktım da 3 kilolukmuş)
300 gr dana kıyma
1 orta boy soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dere otu
1,5 su bardağı kırık pirinç
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı salça (domates biber karıstırabilirsiniz.)
1 çay kasıgı karabiber
1 çay kasıgı köfte baharatı (karısık baharat diye satılıyor buralarda)
1 çay kasıgı kimyon
1 çay kaşıgı kuru reyhan (ben cok severim 2 3 kasıgı bulmustur:))
1 çay kasıgı kuru nane (isteginize baglı tabi, tazesini de ekleyebilirsiniz. Hiç koymaya da bilirsiniz)
Yarım çay bardağı ılık su

Not: Lahananın yumusagını secmek de mesele, kök kısmına bastırdıgınızda içe çökerse nazik yapraklı demek imiş...

Hazırlanışı:

Lahanayı yapraklarına ayırarak yıkayın, sıcak suda lahananın kartlık derecesine göre 10-20 dakika arasında haşlayın.


Soğanları ince dograyın, rendeleyebilirsiniz de. Pirinci yıkayıp süzün. Yeşillikleri yıkayın süzün, incecik dograyın. Kıyma, soğan, yeşillik,pirinç, salça, yağ, su ve baharatları bir güzel yogurun.

Damarları alınmış lahana yapraklarını 5er 6şar cm genişliğinde keserek iç harç ile rulo halinde sarın. Tencereye sıralar halinde dizin. Sarma işlemi bittikten sonra tencereye sarmaların hizasına gelecek kadar su doldurun, dolmaların üzerine bir kapak kapatarak kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan sonra çok düşük ateşte lahananın damarların yumusadıgını görene kadar pişirin.

Not: Biz sokarıç denen bir sos yaparız lahana dolmasına. Bir soganı yagda pembeleştirir üzerine bir çorba kasıgı salca ezer, çok az suyla sulandırırız. Siz sokarıç istemezseniz dolmaları haşlarken koydugunuz suya salça ekleyebilirsiniz. Yanına bir kase yogurtla cok güzel gidiyor:)

Afiyet olsun:)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder